După o şedinţă de judecată care a durat aproximativ şapte ore, cei trei inculpaţi din dosarul investigat de DIICOT Târgu Mureş, referitor la azilul de la Bărdeşti, au fost plasaţi în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.
În timpul unei ședințe de Cameră de Consiliu care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, Tribunalul Mureș a aprobat propunerea înaintată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, referitoare la cei trei inculpați care sunt investigați pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.
„În temeiul art. 223 alin. 2 Cod de procedură penală, dispune luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul P. C. I. pentru o perioadă de 30 zile începând cu data de 30.07.2023 până la data de 28.08.2023 inclusiv. În temeiul art. 223 alin. 2 Cod de procedura penală, dispune luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii P. J. şi P. F.T. pentru o perioadă de 30 zile începând cu data prinderii acestora. În temeiul art. 230 Cod procedură penală dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă”, conform portalului Tribunalului Mureş.
Instanţa a respins ca neîntemeiate cererile de luare a măsurii arestului la domiciliu sau a controlului judiciar, formulate de inculpaţi, conform Agerpres.
Cei trei au drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare.
Cei trei inculpați au fost reținuți, sâmbătă, în cazul „azilului groazei” din Mureș. Între aceștia se numără și patronul Cosmin Păpuc – care este agent de poliție penitenciară la Penitenciarul din Târgu-Mureș -, dar și administratorul azilului şi fiul său.
Surse judiciare au spus, pentru GÂNDUL, că bărbatul care se află în spatele azilului din Bordești- Mureș este bugetar angajat la penitenciar, dar, în același timp, și dezvoltator imobiliar.
El are înregistrate și două firme: una de transport mărfuri și una de ardere a deșeurilor. Proiectul de dezvoltare imobiliară ar fi trecut pe firma de transport.
Agenția Națională de Integritate ar fi fost sesizată de un cetățean pentru a se afla de unde are Păpuc o avere atât de mare. (Citește continuarea aici…)
Trei persoane sunt suspectate de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane, în dosarul azilului groazei din Mureș.
„S-a reținut că, în anul 2020, inculpații au constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători”, a transmis, sâmbătă, DIICOT.
Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate, au fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării.
„Persoanele vârstnice ori cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, au fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei”, conform sursei citate.
Joi, au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilități, aflate în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu saltele așezate direct pe podea.
În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătrați, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica.
„Până la acest moment au fost identificate 56 de persoane, cazate în spațiile asociației, majoritatea aflate în evidența DGASPC Maramureș și Covasna”, precizează DIICOT.
În cursul zilei de sâmbătă, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul Mureș, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.
O femeie povesteşte că tatăl ei, în vârstă de 71 de ani, a trăit doar 10 zile în acest azil din Căsuța Lu’Min din Sâncraiul de Mureș. L-a dus acolo într-o stare bună, dar crede că a avut parte de tratamente extrem de rele din partea angajaţilor azilului.
Polițiștii alertați joi printr-un apel la 112 au descoperit douăzeci și opt de persoane cu dizabilități îngrămădite într-un centru social care avea autorizație doar pentru nouă persoane. Este vorba despre azilul Lu’Min, administrat de Asociația RE-MIN, din Sâncraiul de Mureș unde, conform datelor preliminare primite de cancelaria Premierului și postate de Marcel Ciolacu pe Facebook, există dovezi că rezidenții au fost maltratați.
Vineri, au apărut noi mărturii ale aparținătorilor acestor persoane. Astfel, femeia care și-a pierdut tatăl în acest azil a declarat pentru Antena 3 CNN că este decisă să depună chiar şi o plângere penală. (Citește continuarea aici…)
„L-am adus pe picioare. Mi-au dat telefon asistentele, era cu Covid-ul şi mi-au dat telefon tot timpul că tata mănâncă, tata e bine. Zece zile a trăit…”, mărturiseşte, cu lacrimi în ochi, femeia care şi-a pierdut tatăl în căminul groazei din Mureş.
La data de 28 iulie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, au anunţat că au documentat activitatea infracţională a unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.
Din cercetări a reieşit că, în anul 2020, suspecţii ar fi constituit un grup infracţional, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obţinerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilităţi, prin încasarea, sub paravanul unei asociaţii, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparţinători.
Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, banii destinaţi îngrijirii persoanelor vătămate ar fi fost folosiţi cu preponderenţă în beneficiul membrilor grupării.